Torremolinos

En arkitekturhistorie om bygg i betong, Brigitte Bardot, sol og sommer.

La oss besøke somrene da det var svingende gøy å være på ferie, med lav solfaktor, fargerike cocktails og riktig så moderne hoteller.
Torremolinos var stedet det hele tok av. Eventyret begynte med en pengelens engelsk militær som tidlig på 1900-tallet gjorde sitt fasjonable hjem om til et hotell på Santa Clara-klippen, midt i den lille fiskerlandsbyen. Femti år senere åpnet det sagnomsuste femstjerners hotellet Pez Espada, eller Sverdfisken, noen få hundre meter unna, og som kom til å tiltrekke seg både kongelige, filmstjerner og andre superkjendiser i samtiden. Det var høyreist, i betong, og skulle være nettopp stilig, moderne, chic og overhode ikke folkelig. Ved åpningen påpekte direktøren til pressen at alle rom hadde luftkondisjonering, telefon og radio. Tenk det!


Få år senere tegnet og bygget den berømte spanske arkitekten Antonio Lamela luksus-leilighetskomplekset La Nogalera, som den dag i dag ligger som en gedigen og altoverskyggende betongkloss, midt i sentrum av Torremolinos. Kun de rikeste hadde råd l å bo der. Hver boenhet har peis og det er minigolf og svømmebasseng på takene re over gaten hvor vanlige mennesker hadde sine ærend. Slik skulle det se ut. Dette var fremtiden!


Nede på selve stranden, som i en slags urban jungel, finner vi også 21 høye leilighetsblokker i vifteform. Her flyttet amerikanere inn når General Franco endelig hadde fremforhandlet en avtale med USA og president Eisenhower om en ny flybase utenfor Sevilla.


Vi ser underveis på arkitektur, vandrer inn og ut av gammel modernitet og nyromantikk før vi selvsagt finner oss et vannhull hvor vi kan få oss en flott paraplydrink til minne om de svingende sekstallet og et meget viktig kapittel i Andalucías og Spanias moderne historie.

Praktiske detaljer:
  • Varighet: 2 til 3 timer fra ankomst i Torremolinos, inkludert felles besøk på en lokal bar. Tid på egen hånd kan legges til etter avtale.
  • Transport: Med buss og til fots. En del gåing i bygater må medregnes.
  • Påmelding: Til reiseleder/arrangør.
  • Pris: Etter avtale og avhengig av gruppens størrelse.
  • Inkludert: Transport til og fra hotell/møtested, autorisert guide, og en forfriskning på lokal bar.

For utskriftsvennlig versjon, trykk på bildet:

Kontakt:
erikmeling@hotmail.com
(+34) 673629552