Baronessens kunst

Carmen Thyssen, eller som hun også kalles og heter: Carmen Cevera, eller Tita Cevera, eller formelt: María del Carmen Rosario Soledad Cervera y Fernández de la Guerra, eller også baronesse Thyssen-Bornemisza, har skapt seg en unik nisje i mangfoldet av museer og kunstsamlinger. Hennes fokus på spansk og katalansk romantisk kunst, fra 1800-tallet og frem mot tidlig på 1900-tallet, forteller en særskilt historie om hvordan en nasjon ser på seg selv og utvikler sin egen kultur gjennom billedkunsten. Alle liker disse maleriene, selv om de ikke representerer det aller siste av det aller nyeste på markedet. Vi liker kunsten fordi den forteller en historie, og reiser en serie spørsmål vi selv bærer i oss i vårt møte med spansk hverdag. Paralellene til norsk kunst i samme periode er mange, og interessante.

Carmen Thyssen-museet i Málaga

På Carmen Thyssen museet i Málaga kan vi se noen av de vakreste naturtro maleriene i Spania, alle fra midten av 1800-tallet og den romantiske perioden, frem mot tidlig på 1900-tallet. 


Vi deltar i en storslått og dramatisk reise i malerier fra når spanjolene, og det spanske landskapet først ble oppdaget og tolket av utenlandske kunstnere, gjennom en utvikling av lokale utøveres egen forståelse av sine hjemtrakter og naboer, frem mot et mangfold av uttrykk. Noen entusiastiske og forherligende, andre skeptiske og pessimistiske. Vi følger disse spanske kunstnernes vei gjennom tradisjon, flørt, folkeliv og egne hjemtrakter, til overgangen mot det moderne og et nytt lys, med nye penselstrøk som fyller lerretet.


Kvinner og landskap står i fokus.


Vår guide og kunsthistoriker Erik velger ut et representativt utvalg av maleriene og viser også i sine beskrivelser parallellene til vår egen norske nasjonalromantiske periode. I den spanske kunsten kan vi nemlig se de samme linjene vi kjenner i utviklingen mellom Tidemand og Gude via Peder Balke eller Nikolai Astrup på den ene siden, og Lars Hertervig på den andre (som representant for et annet innholdsmessig syn på naturen) frem mot Munch, eller også Jakob Weidemann.

Se likhetene mellom Kitty Kiellands myrlandskap fra Jæren fra 1901 og Mariano Fortuny Marsals nord-afrikanske landskap fra 1843, for eksempel.

Hentet fra: https://www.nasjonalmuseet.no/samlingen/objekt/NMK.2017.0073, Fotolisens: Fri bruk.
Hentet fra: https://www.carmenthyssenmalaga.org/obra/paisaje-norteafricano, © Colección Carmen Thyssen-Bornemisza.

Carmen Cervera er egentlig fra Barcelona hvor hun ble født i 1943. Gjennom ungdommen ble hun berømt som Miss i en rekke ulike konkurranser før hun senere giftet seg med den amerikanske kjendisen Lex Baker og playboyen Espartaco Santoni fra Valencia. Underveis var hun forsøksvis filmskuespiller og ble gjennom opphold i Hollywood angivelig kjent med både Frank Sinatra og Marilyn Monroe. I 1985 giftet hun seg på nytt, og denne gang med den tyske og styrtrike baronen Hans Heinrich von Thyssen-Bornemisza. Han hadde selv vært gift fire ganger tidligere, men ekteskapet med Carmen kom kanskje til  å bli hans lykkeligste?

Ikke helt ulikt vår egen Sonja Hennie var det innledningsvis få som tok Carmen, eller Tita som hun også blir kalt, særlig seriøst. Men sakte men sikkert begynte den femte baronessen av Thyssen-Bornemisza å samle på kunst som hun selv likte, og liker den dag i dag. 


Carmen Thyssen museet i Málaga blir i dag i aller høyeste grad ta på alvor, både av eksperter og forståsegpåere, uansett hvor blond og fager baronessen var i sin ungdom, og selv om de aller, aller fleste av oss faktisk liker kunsten hun har samlet.

Før vi drar hjem for kvelden finner vi oss en bar nære ved, som tilbyr oss en forfriskning eller et glass vin.

Alle foto tatt av Bjørn og Odd Katla

Praktiske detaljer:

Utflukten kan gjennomføres med både enkeltpersoner og grupper.

For individuelle eller private besøk til museet med Erik som guide, og med mindre enn 10 deltakere, ta kontakt på e-post eller telefon for nærmere informasjon om pris og praktiske detaljer/avtaler.

Varighet: 2 til 4 timer fra ankomst i Málaga, inkludert felles besøk på en lokal bar.
Transport: Med buss fra hotell eller møtested langs Costa del Sol, og til fots i museet og i bygatene.

Påmelding: Til reiseleder eller arrangør.
Pris: Etter avtale og avhengig av gruppens størrelse. Maximum 20 deltakere.

Inkludert: Transport til og fra hotell/møtested langs Costa del Sol, autorisert guide, inngangsbilletter, og en drikke på lokal bar. For grupper med tilhold i Málaga by, bortfaller kostnader til buss.

For utskriftsvennlig versjon, trykk på bildet:

Kontakt:
erikmeling@hotmail.com
(+34) 673629552